UVC tehnologija: Mitovi ili Činjenice

Uprkos tome što je prepoznato po značajnom poboljšanju nivoa protoka vazduha i efikasnosti prenosa toplote i smanjenju troškova povezanih sa HVAC sistemima, ultraljubičasto svetlo u talasnoj dužini C pojasa (UVC) od 253,7 nm često se pogrešno razume i zbog toga se premalo koristi u HVAC sistemima od strane izvođača, mašinskih inženjera i krajnjih korisnika. Da bismo vam pomogli da razjasnite uobičajene zablude i poboljšate vaše razumevanje rada UV izvora zračenja, izneli smo ove UV mitove i činjenice.

HVAC UVC ubija gotovo sve patogene u vazduhu: Činjenica

Organizacija ASHRAE je prepoznao da talasna dužina od 253,7 nm mikrobiološkog pojasa inaktivira gotovo sve mikroorganizme koji žive na površinama HVAC sistema sa efikasnošću ubijanja od 90 ili više procenata, u zavisnosti od intenziteta UVC, dužine izlaganja, postavljanja izvora zračenja i životnog veka sijalica. Zapravo, studija koju je 2013. godine finansirao CDC, sprovedena u dve bolnice, otkrila je da je UVC smanjio ukupan broj jedinica koje formiraju kolonije bilo kog patogena u sobi za 91 procenat. Nauka još uvek nije pronašla mikroorganizam koji je potpuno imun na razarajuće efekte UVC, uključujući superbakterije i sve druge mikrobe otporne na antibiotike povezane sa infekcijama povezanim sa zdravstvenom zaštitom.

UVC čini da vaš HVAC sistem funkcioniše kao nov: Činjenica

Kako se plesni, biofilm i druga organska jedinjenja akumuliraju na rashladnim kalemima i ostalim HVAC površinama; sistem neizbežno postaje manje efikasan u uklanjanju toplote. Ovaj gubitak u efikasnosti prenosa toplote primorava operatere da to nadoknade energetski intenzivnijim podešavanjima. U stvari, istraživači su otkrili da je izlaganje zaprljane rashladne zavojnice UVC rezultiralo padom pritiska od 10 procenata i povećanjem koeficijenta prenosa toplote za 14,55 procenata u referentnim uslovima. U novim HVAC sistemima sa instaliranim UVC-om, takvo nakupljanje se neće formirati zbog neprekidnog bombardovanja UVC energije 24/7/365. Naknadno ugrađeni, UVC razgrađuje organsku materiju koja se nakupila tokom vremena, a zatim sprečava njen povratak (sve dok se sijalice redovno zamenjuju, pogledajte Mit br. 5). Energija UVC takođe prodire duboko u kalem da bi se eliminisalo nakupljanje do kojeg se ne može doći ni mehaničkim (pranje pod pritiskom) ni hemijskim tretmanom. Drugim rečima, UVC poboljšava protok vazduha i vraća nivo prenosa toplote u projektovani kapacitet. Ovo znači manje energije potrebne za obezbeđivanje potrebne količine hlađenja i protoka vazduha koju zahteva objekat. UVC instaliran u starijim HVAC sistemima može smanjiti potrošnju energije sistema do 25 procenata.

UVC tehnologija nije nova: Činjenica

Neupućenima UVC može izgledati futuristički, kao neko oštro, plavo svetlo iz naučne fantastike. Zapravo, sada poznato po tome što donosi uštedu energije veću od 25 procenata, pojačava protok vazduha i produžava životni vek HVAC opreme, UVC tehnologija je predstavljena 1940-ih pružajući čistiji, zdraviji vazduh. Jedan veteran menadžer održavanja koji je nedavno instalirao UVC podsetio je: „Sećam se kako su svetla postavljena iznad vrata mog doktora da bi ubila mikrobe“. Od sredine 1990-ih, UVC se koristi za značajno poboljšanje HVAC protoka vazduha i efikasnosti razmene toplote. UVC sijalice su zaista izdržale test vremena i pokazale se kao pouzdano sredstvo za potpuno uništavanje štetnih mikroorganizama.

UVC traje zauvek (nisu potrebne promene sijalica): Mit

Veoma je lako „instalirati i zaboraviti“ kada su u pitanju UVC sijalice, ali ništa ne traje večno. Proizvođači UVC sijalica kao što su Philips, Osram, itd. deklarišu „korisni vek trajanja“ svoje lampe na 9.000 sati ili nešto više od godinu dana kada rade 24/7/365. U tom trenutku snaga lampe može pasti na 85 procenata svog prvobitnog nivoa energije. Stoga je obavezna godišnja zamena sijalica, ako želite da zadrže kontinuirane UVC performanse.

UVC će jednako uticati na sve materijale u HVAC sistemu: Mit

U HVAC sistemima postoji mnogo različitih materijala, od metala, plastike do sintetičkih medija, na koje UVC različito deluje. Metal je nepropustan za UVC energiju, međutim UVC može uticati na plastične i sintetičke filtere. Primena aluminijumske trake na plastične materijale (električne žice) zaštitiće ih od direktnog izlaganja. Isto tako, UVC sijalice ne bi trebalo instalirati na takav način da se sintetički filteri, koji se obično nalaze u stambenim i komercijalnim HVAC sistemima, izlažu energiji UVC.

UVC energija može naneti trajnu štetu ljudskom zdravlju: Mit

Sve može biti bezbedno ili opasno u zavisnosti od načina na koji se njime rukuje. Isto se odnosi i na UVC. Zbog toga se uvek preporučuje preduzimanje zdravo razumskih koraka, postavljanja nalepnica sa upozorenjima na pristupne tačke UVC izvora zračenja, instaliranje prekidača i sigurnosnih prekidača i edukacija servisnog osoblja i korisnika objekta kako bi se izbeglo izlaganje UVC zračenju. Slučajno izlaganje UVC zračenju može prouzrokovati crvenilo kože koji se uklanja u kratkom vremenu (u zavisnosti od količine izloženosti). Izlaganje očiju može prouzrokovati privremeno zapaljenje rožnjače ili konjunktive, koje se obično rešava u roku od 24-48 sati, u zavisnosti od vremena izlaganja.

Staklo vas ne štiti od UVC zraka: Mit

Stakleni prozor na klima komori ili kanalu je najsigurnije sredstvo za gledanje svetlosti. Staklo koje se koristi na tipičnim prozorima za prikazivanje nije „čisto“ (npr. Kvarc) i zato blokira UVC talasnu dužinu. Sigurnost prozora može se proveriti korišćenjem radiometra podešenog na talasnu dužinu od 253,7 nm.

HVAC UVC je skup: Mit

UVC tehnologija se smatra visokotehnološkom i samim tim skupom, ali ovo jednostavno nije tačno. Prosečni instalirani trošak HVAC UVC-a je 0,15 – 0,30 €/cfm. Koristeći sistem od 10.000 cfm kao primer, instalirani HVAC UVC uređaji koštali bi 1.500 – 3.000 €, sa godišnjim operativnim troškovima od 178 € na 0.10 €/kV – koji rade 24/7/365. To je manje od 1% prosečne uštede energije ostvarene efikasnijim (bolji prenos toplote i niži pad pritiska) klima uređajem.

UVC zraci su plave boje: Mit

Plava boja vidljiva u UVC izvorima zračenja ne dolazi iz talasne dužine UVC zraka koji nemaju boju. Zapravo je gas argon u UVC sijalici taj koji proizvodi plavu nijansu. Kada se sijalica uključi u struju, ona „pobuđuje“ živu, generišući foton sa talasnom dužinom od 253,7 nm (obično se naziva UVC), koji je nevidljiv.

UVC se može koristiti u kućama: Činjenica

UVC tehnologija nije namenjena samo za bolnice, poslovne zgrade, institucije. Ista tehnologija se može koristiti u stambenim HVAC sistemima za obezbeđivanje čistijeg vazduha, poboljšanje protoka vazduha i veću efikasnost razmene toplote.